A pajzsmirigyműködése és diétás lehetőségek

A pajzsmirigyműködése és diétás lehetőségek

A rutin klinikai gyakorlatban a betegek gyakran érdeklődnek a pajzsmirigy betegség kezelésére vagy visszafordítására vonatkozó diétás lehetőségekről vagy mikroelemek, vitaminok pótlásáról. A pajzsmirigy betegségei magukba foglalják a hypothyreosis, a hyperthyreosis és a pajzsmirigy göbös elváltozásait. Ebben a tájékoztatóban a rendelkezésre álló kutatási adatokra épülő információk kerülnek ismertetésre.(G.S.)


TARTALOM

Bevezetés

1. A leggyakoribb pajzsmirigy betegségek összefoglalása

2. Zöldségek, szója és gabonafélék hatása a pajzsmirigy működésére

3. Jódbevitel hatása a pajzsmirigy működésére

4. Szelénbevitel hatása a pajzsmirigy működésére

5. D3-vitamin hatása a pajzsmirigy működésére

6. Egyéb ásványi anyagok hatása a pajzsmirigy működésére

7. Egyéb táplálkozási szempontok a pajzsmirigy egészségére


Bevezetés

Megfelelő minőségű bizonyítékok állnak rendelkezésre a megfelelő, de nem túlzott mértékű jód bevitelre, valamint a szelén pótlására a Graves-betegségben szenvedők számára. Ezektől eltekintve, nem rendelkezünk megbízható kutatási eredményekkel arra vonatkozóan, az étrend, illetve az étrendi változások (diéta, tápanyagok pótlása) lényegesen előnyökkel járna a pajzsmirigy csökkent vagy fokozott működése esetén.

1. A leggyakoribb pajzsmirigy betegségek összefoglalása

1.1. Hypothyreosis és Hashimoto thyreoiditis

A hypothyreosis az egész népesség legfeljebb 7% -át érinti. Bár az endémiás jódhiány a hypothyreosis leggyakoribb oka a világon, a hypothyreosis leggyakoribb etiológiája a Hashimoto-pajzsmirigy-gyulladás, az az autoimmun állapot, amelyet a pajzsmirigy pozitív pajzsmirigy autoantitest titere (főleg az anti-TPO) és a pajzsmirigy limfocititás beszűrődése (infiltrációja) jellemez. A kórképben pusztulnak a pajzsmirigy follikulus sejtjei, ezáltal növekszik a szubklinikus, illetve a klinikai hypothyreosis kockázata.


(forrás: Depositphotos_91789512_m-2015.jpg)

A levotiroxin továbbra is az egyik leggyakrabban előforduló gyógyszer pajzsmirigyhormon hiányának pótlására.

Fontos tudni, hogy az étkezés befolyásolja a levotiroxin bélfelszívódását, ezért a gyógyszert étkezéstől függetlenül, reggeli előtt fél órával javasolt bevenni.

A hypothyreosisban szenvedő betegek többsége gyors tüneti javulást tapasztalnak a pajzsmirigyhormon pótlással.

Egyesek azonban továbbra is érezhetik a hypothyreosis klinikai tüneteit, bára hormonértékeik a normál tartományba kerültek. Ilyen esetekben a betegek alternatív terápiákat is kereshetnek.

Népszerű alternatív beavatkozások közé tartozik a különféle mikrotápanyagok, vitaminok vagy ásványi anyagok szedése vagy egyes élelmiszerekre vagy élelmiszercsoportokra vonatkozó diéta, azok korlátozott bevitele. Figyelembe véve a Hashimoto thyreoiditis szerepét a hypothyreosis kialakulásában, sok beteget érdekel a pajzsmirigy autoantitest titerek specifikus csökkentésére vonatkozó lehetőségek.

A Hashimoto thyreoiditisben szenvedő euthyroidos betegeket érdekelheti a jód és a szelén pótlás, valamint a keresztvirágos zöldségek (brokkoli, fodros kel, arugula, káposztafélék, retekfélék, torma, vizitorma, leveles kel, karfiol, kelbimbó, karalábé, rutabaga, mustár, wasabi) és szójabevitel esetleges kockázata.

1.2. Hyperthyreosis

A hyperthyreosis a lakosság 1,3% -ánál jelentkezik. Basedow-Graves kór a hyperthyreózis leggyakoribb oka, de pajzsmirigy túlműködést okozhat még toxikus noduláris golyva és a pajzsmirigy-gyulladás hyperthyroid fázisa.


(forrás: Depositphotos_91789310_m-2015.jpg)

A hyperthyreosis kezelésére szolgáló hagyományos terápiák közé tartoznak az antithyreoid gyógyszerek, a radioaktív jódkezelés, továbbá a pajzsmirigy műtét.

A szérum pajzsmirigy-stimuláló IgG típusú TSH-receptor ellenes antitest (TRAK) okozzák a Basedow-Graves kór kialakulását és az antitestek csökkentése jelenti a gyógyszeres kezelés alapját.

A táplálékban lévő jód és a szelén módosíthatják a pajzsmirigy ellenes antitestek koncentrációját. Ezenkívül a jód státus fontos szempont a pajzsmirigy-csomókban, azoknál a strúmás betegeknél, akik jód-indukált hyperthyreosis kockázatának vannak kitéve.

1.3. Pajzsmirigy-csomók (göbök)

A pajzsmirigyben lévő kisebb csomókat a radiológiai képalkotás (ultrahang, scintigráfia) során gyakran észlelik. A csomók mérete és a szonográfiás jellemzők alapján az elváltozásokban lévő sejtek jellegét vékonytűvel végzett aspirációs cytológiai vizsgálattal lehet pontosítani.


(forrás: Depositphotos_189157976_m-2015.jpg)

A pajzsmirigy cytológiai vizsgálata - a megfelelő kritériumok fennállása esetén - azért fontos, mert rosszindulatú elváltozás is lehet az elváltozás hátterében. Pajzsmirigy csomóknál szerencsére mindössze 7% -15% -os rosszindulatú daganatos megbetegedés kockázata. A pajzsmirigy műtét akkor ajánlott, ha rosszindulatú daganatra van gyanú vagy, ha a jóindulatú csomók elég nagyok ahhoz, hogy nyomásos (kompressziós) panaszokat, tünetek okozzanak. Ha a biopszia jóindulatú sejteket igazolt, rendszeres időközönként ultrahanggal szükséges ellenőrzése. Ilyen esetekben is gyakori, hogy a betegek étrendi vagy egyéb alternatív eljárásokat keresnek a pajzsmirigy csomók méretének csökkentésére.

2. Zöldségek, szója és gabonafélék hatása a pajzsmirigy működésére

2.1. Keresztesvirágú zöldségek

A Brassica családba tartoznak, és az egyik leggazdagabb tápanyagforrással rendelkező növényfajták: brokkoli, fodros kel, arugula, káposztafélék, retekfélék, torma, vizitorma, leveles kel, karfiol, kelbimbó, karalábé, rutabaga, mustár, wasabi.

Antioxidánsokban és fitokemikáliákban gazdagok, daganatellenes hatással bírnak és a kardiovaszkuláris megbetegedések megelőzésében is szerepet játszanak. Az egészségmegőrző vitaminok és ásványi anyagok mellett goitrogén* anyagok is találhatóak bennük.


(forrás: Depositphotos_174516600_m-2015.jpg)

*Mik a goitrogének (golyvaképzők)?

 • Nevüket a pajzsmirigy megnagyobbodás során gyakran előforduló golyváról kapták, ami megakadályozza a jód felvételét és gátolják a pajzsmirigy peroxidáz (TPO) aktivitását.
 • A jód szükséges a pajzsmirigy hormonok (T3 és T4) képződéséhez. A keresztesvirágúak kétfajta golyvaképző anyagot is tartalmaznak: izothiocianátok és thiocianátok.
 • Állattanulmányokban úgy találták, hogy a keresztesvirágúak fogyasztása csökkenti a pajzsmirigy működését.
 • Ugyanakkor embereknél erre az állításra nem találtak bizonyítékot. Humán kísérletekben azt találták, hogy ezen növények alig vagy egyáltalán nem voltak hatással a pajzsmirigy működésére, hacsak a páciens nem volt jódhiányos.
 • Ha jól működik a pajzsmirigy, jelenlegi ismereteink szerint nincs ok feltételezni, hogy a keresztesvirágúak pajzsmirigy alulműködést okoznának.
 • Viszont, ha jódban és szelénben hiányos vagy akkor erre a lehetőségre oda kell figyelni.

Kiegészítés

A Journal of the American Heart Association szaklapban megjelent tanulmány szerint a szakembereknek még további bizonyítékokra is szükségük van, de nagy a valószínűsége annak, hogy ezek a zöldségek érvédő hatásúak is. A kutatók idős nők nyaki artériának állapotát, az érelmeszesedést okozó plakkokat, illetve a teljes zöldség fogyasztás kapcsolatát vizsgálták.

Az eredmények szerint azoknak a nőknek, akik több zöldséget – ezen belül káposztaféléket – fogyasztottak, a nyaki artériáik érelmeszesedése kisebb mértékű volt a kontrollokhoz viszonyítva. A kutatók feltételezései szerint ennek az lehet az oka, hogy a keresztes virágú zöldségek tápanyagokban és fitokemikáliákban gazdagok, mégis alacsony a kalóriatartalmuk.

A pajzsmirigy funkciót hátrányosan befolyásoló keresztesvirágú növényi fogyasztás mennyiségére vonatkozó adatok korlátozottak. Egy 5 euthyroid önkéntes vizsgálatban, akik naponta kétszer kb 375 g káposzta juice-t fogyasztottak 7 napig, az átlagos 6 órás pajzsmirigy radiojód felvétel 2,52% -kal csökkent a kiindulási értékhez képest, és a szérum pajzsmirigyfunkciós tesztek változatlanok voltak.

Egy szélsőséges példában egy esettanulmány írta le a myxedema coma kialakulását egy 88 éves kínai nőn, aki naponta többször 1,0-1,5 kg nyers bordáskelt fogyasztott annak érdekében, hogy javítsa cukorbetegségét.

Bár ezek az adatok arra utalnak, hogy a nagy mennyiségű keresztesvirágú zöldségek gyakori bevitele csökkentheti a pajzsmirigyhormon termelést, nincs megfelelő klinikai vizsgálat ezek fogyasztásának abbahagyására pajzsmirigy betegnél.

Ezért továbbra is javasolt keresztesvirágú növények fogyasztása, tekintettel arra, hogy antioxidánsban gazdagok, melyek egészségvédő hatásúak. Az egészségre kifejtett pozitív hatásuk mértéke nagyobb, mint a várható (és nem igazolt) negatív hatásuk.

2.2. Szója

A szója termékek - köztük a szójatej, a tofu, a szójaszósz, a tempeh és a miso - fehérje mellett fitoösztrogéneket is tartalmaznak. Ezek az úgynevezett izoflavonok; a genistein és a daidzein.


(forrás: Depositphotos_44856103_m-2015.jpg)

(Az izoflavonok sokkal gyengébb szteroidhatásúak, mint az ösztrogén, azonos mennyiségre számítva, mintegy egy ezrelék a hatáserősségük.)

Mivel az izoflavonok gátolhatják a pajzsmirigy-peroxidáz hatását, amely a pajzsmirigyhormonszintézishez szükséges, az a lehetőség merült fel, hogy az étkezési szójabevitel növelheti az euthyroid egyének hypothyreosis kockázatát, vagy hogy magasabb pajzsmirigyhormon pótlás szükséges lehet a betegeknél a hypothyreosis kezelésére.

A rendelkezésre álló irodalom azt mutatja, hogy a jódos területeken élő euthyroid egyéneknél a szójafogyasztás valószínűleg nem károsítja a szérum pajzsmirigy működését. Csak egy kivétel van. Amikor a szója alapú csecsemőtápszer használják újszülötteknél, akiknek veleszületett hypothyreosisuk van, azoknál a levotiroxin dózisának növelése szükséges lehet a pajzsmirigyhormon igényeinek kielégítésére. A nem túlzott mennyiségű szójafogyasztás biztonságos. Nincs ok arra sem, hogy ne fogyasszunk szója tartalmú éterleket, ha az ismert hypothyreosisos beteg megfelelően van pajzsmirigyhormonnal kezelve.

2.3. Gabonafélék fogyasztása

Különböző gabonákban – rozs, búza, árpa stb. –két olyan protein-összetevő (gliadin és glutenin) található, amelyek a tésztakészítés, a gyúrás során összekapcsolódnak, és létrehozzák a glutént, ami a tészta, a kenyér sokra értékelt tulajdonságát, rugalmas struktúráját, textúráját és elaszticitását biztosítja. A glutén-érzékenyek immunrendszere ellenségként ismeri fel a glutént (pontosabban a szervezetben az emésztés során abból újra felszabaduló gliadint).

A lisztérzékenység, másnével cöliákia egy autoimmun vékonybélgyulladásos betegség, amelyet - a fent ismertett összetevők miatt - a búza, az árpa és a rozs glutén bevitele vált ki.


forrás: Depositphotos_75039445_m-2015.jpg)

A cöliákia előfordulási gyakorisága a mono- és / vagy polyglanduláris autoimmunitásban szenvedő betegeknél és rokonaiban nő. A lisztérzékenység és a polyglanduláris (közte a thyreoditis) közötti szoros kapcsolat nagymértékben magyarázható a közös genetikai háttérrel. A glutenérzékeny betegek 10-30 %-ban a pajzsmirigy és /vagy az I. típusú diabetes kialakulásáért felelőa antitestek pozitívak.

Az autoimmun pajzsmirigybetegség 5-7 %-ban, az 1-es típusú cukorbetegségben és / vagy a poliglanduláris autoimmun betegek között az IgA típusú transzglutamináz antitest pozitív. Míg a gluténmentes táplálék nem fordítja meg az autoimmun folyamatot, korai felismerése késleltetheti vagy megelőzheti első klinikai megnyilvánulásokat.

Az egyértelmű összefüggés tisztázására prospektív vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy a lisztérzékenység korai diagnózisa és a gluténmentes étrend korai bevezetése pozitívan befolyásolja-e az autoimmun folyamat kifejlődését és poliglanduláris autoimmunitás klinikai megnyilvánulását?

Bár egy kis esetszámú tanulmány kimutatta a szérum pajzsmirigy antitest titereinek csökkenését 34 nő közül, akik 6 hónapig követették a gluténmentes étrendet, a tudományos szakirodalomban közzétett adatok hiányoznak a gluten pajzsmirigyműködésére -gyakorolt hatásairól.

Az immunológiai tesztek fejlődésével kiderült, olyanok is szenvednek „glutén-érzékenységben”, akik szervezetében valójában nincs gliadin-ellenes antitest. Azaz az allergia kialakulásáért a gabona más összetevője a felelős.

A gyakorlatban azonban meglehetősen bonyolult kideríteni, hogy a gabona mely összetevője felelős egy-egy gabona-allergiás esetért, még a modern gén-fehérje-kutatások idején is, hiszen pl. a búza kromoszómakészlete többször megduplázódott az idők folyamán, és ma 6-szoros kromoszómakészlete és 95 ezer génje van.

Laboratóriumi kísérletekben mindazonáltal már találtak néhány jelöltet, így a búza amiláz-tripszin inhibitor fehérjéit, agglutininjét (ezek citokinelválasztásra serkentették az emberi immunsejteket vagy a bélsejteket), vagy a glutén-lebontás során keletkező rövid, morfinszerű viselkedést mutató proteineket (ez utóbbiak lehetnek felelősek a glutén-érzékenyek által tapasztalt letargiáért).

A speciális antigének kimutatására szolgáló tesztek kifejlesztése azért is fontos, mivel sok olyan ember is diétázik, és nem fogyaszt gluténtartalmú élelmiszereket, akiknek erre valójában semmi okuk nem lenne. Egy felmérés szerint 32 emberből, akik gluténmentes diétát tartanak, és ettől jobban érzik magukat, csak 12 valóban glutén-érzékeny, vagyis a gluténmentes diétát tartó emberek 60 százaléka feleslegesen fosztja meg magát a tápláló gabonától.

A helyzetet bonyolítja, hogy a fehérjék mellett különböző szénhidrátok is felelősek lehetnek pl. a fruktánok, inulinok. Ezeket a fruktóz-polimereket nehéz megemészteni, a bélben összegyűlő makromolekulák nagy mennyiségű vizet vonzhatnak magukhoz a szervezetből, és felboríthatják a bélbaktériumok egyensúlyát. Ha bebizonyosodik, hogy valóban érzékenységet váltanak ki, az nehéz dietáris következményekkel fog járni az érintetteknek, mivel fruktánok nem csak a gabonákban fordulnak elő, hanem zöldségekben is.

3. Jódbevitel hatása a pajzsmirigy működésére

A pajzsmirigyhormon termelése a pajzsmirigy folliculáris sejten belül megfelelő mennyiségű jódot igényel. Ez megfelelő, kiengyensúlyozott táplálkozással biztosítható. A bevitt jód lehet szervetlen vagy szerves kötésben. A napi ajánlott bevitel (Recommended Dietary Allowance, RDA) jód esetében 150 μg / nap felnőtteknél, 220 μg / nap terheseknek és és 290 μg / nap szoptató nőknél. Leggyakrabban jódozott só, a tenger gyümölcsei (beleértve a tengeri moszatot és a halat), valamint néhány kenyér és gabonaféle jelenti a jód forrását.

A jódot nem kötelező feltüntetni az élelmiszer-csomagoláson; így az étkezési források nehezen azonosíthatók. Habár a rendszeres és vegyes étrend legtöbbször biztosítja a szükséges jódbevitelt, Magyarország néhány területén (Szolnok-Békés- és Hajdú -Bihar megyék kivételével) jód hiánnyal kell számolni ezért szükség lehet kiegészítő jódbevitelre, még hypofunkcióval járó thyreoditis esetén is. A szervezet jódellátottságától függően (pl. vizelet jód meghatározás) még thyreodistben sem abszolút ellenjavalt a jód adása CSAK rutinban kerülendő.


(forrás: Depositphotos_165889710_m-2015.jpg)

Egyes táplálkozási szokások, különböző irányzatú vegetáriánus irányzatot követők vagy vegánok, nagyobb kockázatnak vannak a nem megfelelő jódfelvétel szempontjából, mivel a zöldségek nem tartalmaznak elegendő jódot.

Ugyanakkor vigyázni kell a túlzott jódbevitelre elkerülésére is!

A túlzott jódbevitel felesleges, sőt akár kárt is okozhatnak. Egyes esetekben a túlzott jód expozíció hyperthyreosis vagy hypothyreosis indukálhat, és A KRÓNIKUS JÓDFELESLEG autoimmun pajzsmirigygyulladást okozhat, mivel a nagymértékben jódozott thyreoglobulinnak immunhatása van. A jód által kiváltott pajzsmirigy-diszfunkció sokkal gyakoribb azoknál a betegeknél, akiknél fennáll az endémiás jódhiány vagy a pajzsmirigy-betegség előfordulása. Ezért az American Thyroid Association javaslata szerint kerülendő a > 500 μg / nap jódot tartalmazó kiegészítők szedése.

4. Szelénbevitel hatása a pajzsmirigy működésére

A szelén fontos a pajzsmirigy hormon anyagcseréjéhez. Az alacsony szelénszinteknél az európai nőknél fokozódik a pajzsmirigyrák és a pajzsmirigy csomók kialakulásának kockázata. Az ajánlott napi szelénbevitel (RDA) férfiaknál és nem terhes, nem laktáló nőknél 55 μg. A szelén leggazdagabb táplálkozási forrásai a tenger gyümölcsei és a húsok. Tipikus forrása a kenyér, magvak, a hús, a baromfi, a hal és a tojás. A brazil dió szintén szelénben gazdag, 90 μg-ig egyetlen anyával.

Egyes vizsgálatokban az autoimmun pajzsmirigybetegségeknél a szelén kiegészítéssel kedvező hatást mutattak ki. Szelénhiányos területeken a 100 μg / nap-napi kiegészítés előnyös lehet.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján azonban a Basedow-Graves-betegség, a szérum pajzsmirigy-ellenanyag titerek csökkentése vagy a normál pajzsmirigyfunkció fenntartása céljából, a rutin szelén-kiegészítés többnyire nem támogatott.

Előnyös lehet még a szelén adása Graves ophthalmopathiában szenvedő betegeknél, akiknél a szelén kiegészítés javíthatja az életminőséget és a szem betegségét. A tanulmányok egyöntetűen azt igazolták, hogy hyperthyreosisban (Basdow-Graves kór) kialakuló ophtalmopathia (Autoimmun pajzsmirigybetegségekhez társuló autoimmun szembetegség.) esetén a pajzsmirigy működése gyorsabban normalizálódik, ha a szelént hozzáadják a hagyományos gyógyszerekhez. Ilyen betegeknél az Európai Pajzsmirigy Egyesület / Európai Csoport a Graves Orbitopathiája 6 hónapos kúrában javasolja a szelén alkalmazását.


(forrás: Depositphotos_119469184_m-2015.jpg)

Bár az alacsony szelén bevitel összefüggésben van a pajzsmirigy ellenes antitestek kialakulásának megnövekedett kockázatával, alkalmazásával csökkenthető az antitestek koncentrációját, mely lehetővé teszi azt is, hogy a szükséges levotiroxin dózisát csökkentsük és / vagy lehetővé válik, hogy megakadályozza a szubklinikus hypothyreosis kialakulását.

A szelén klinikai hatását vizsgáló tanulmányok eredményei azonban ebből a szempontból is eltérőek.

Winther és munkatársai által végzett META-ANALÍZIS, melyben randomizált kontrollált vizsgálatok (RTC) ) eredményeit dolgozták fel (egyik csoport levotiroxint + szelént, a másik csoport levotiroxint + hatóanyag nélküli placebot kapott), nem igazoltak egyértelmű javulást a pajzsmirigy-stimuláló hormont (sTSH), az egészséggel kapcsolatos életminőség javulását vagy a pajzsmirigyhús-echogenitását (ultrahang) vizsgálva nem kezelt kontroll betegekhez viszonyítva.

KÖVETKEZTETÉS

 • Az eddigiek szerint további Se állapotot jelző biomarkerekre van szükség.
 • A kutatásokra épülő és a jövőben individuális szempontokat figyelembevevő alkalmazást (terápiát) meghatározza majd a kiindulási szelén koncentrációja, a klinikai állapot és a szelenoprotein gén polimorfizmusok.

FIGYELEM

A szelén megengedett felső beviteli szintje 400 μg / nap. Habár a szelén toxicitás nem gyakori a klinikai gyakorlatban, a tünetek közé tartozik a hányinger, a köröm elszíneződése, töredezettsége, hajhullás, fáradtság, ingerlékenység és a "fokhagymás" jellegű lehelet.

5. D3-vitamin hatása a pajzsmirigy működésére

A megfigyelési tanulmányok szerint a D-vitamin szerepet játszik az autoimmun pajzsmirigy-gyulladásban (AITD). A D3-vitamin hiány (25-OH-D-vitamin) potenciális kockázati tényező lehet az anti-Tg és az anti-TPO pozitivitás szempontjából.


(forrás: Depositphotos_165157372_m-2015.jpg)

A gyulladásos citokinek és az autoimmun thyreoditis (AITD) közötti kapcsolat jól ismert. Figyelembe véve a D-vitamin immunmoduláló hatását a gyulladásos reakciókra és az autoimmun betegségekre, ezt a kapcsolatot vizsgáló kutatások támogatják az AITD-k és a D-vitamin hiányának lehetséges kapcsolatát.

EZEK ELLENÉRE az intervenciós kísérletek (amikor D3-vitamint alkalmaztak kezelésként) következetlen eredményeket hoztak.

Ennek több oka lehet:

 • 1. A kutatás viszonylag rövid időtartamúak voltak.
 • 2. A D3-vitaminhiány szorosabban kapcsolódik az antitest titerhez (koncentrációhoz), mint a pajzsmirigy funkciójához.
 • 3. A vizsgálatokban nem egyforma kritériumokat alkalmaztak.

Egy 2018-ban végzett, hat randomizált, kontrollos vizsgálatot (RCT) feldolgozó szisztematikus irodalmi áttekintésben és meta-analízisben összesen 344 autoimmun thyreoditisben (AITD) szenvedő beteg adatait értékelték.

Az eredmények azt mutatták, hogy a D3-vitamin-kiegészítés hat hónapon belül szignifikánsan csökkentette az anti TPO titereket [három vizsgálat, random hatású standardizált átlagérték (SMD): -1,11, 95% CI -1,52 - -0,70, P <0,01].

A kontrollcsoporthoz képest a D-vitamin kiegészítésben részesülőknél szignifikánsan alacsonyabb anti Tg-t igazoltak [véletlen hatások SMD: -0,55, 95% CI: -1,05-0,04, P = 0,033].

KÖVETKEZTETÉS

 • A vizsgálat eredményei alapján a D3-vitamin szubsztitúció rövid távon (körülbelül hat hónapon keresztül) csökkentheti a szérum anti TPO és a anti-Tg titerét az AITD-ben szenvedő betegeknél.
 • További kiváló minőségű vizsgálatokra van szükség annak érdekében, hogy megerősítsék a a D3-vitamin-kiegészítés hosszú távú hatásait a pajzsmirigy autoantitestekre és a pajzsmirigy funkciójára az AITD kezelésében.

6. Egyéb ásványi anyagok hatása a pajzsmirigy működésére

Egyéb makro- és mikroelemek hatása a pajzsmirigy állapotára is ellentmondásosak.

A cink, a réz és a magnézium szerepe a pajzsmirigy hormon szintézisében és metabolizmusában még nem ismertek minden részletében. Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálati Felmérésében (2011-2012) (US National Health and Nutrition Examination Survey) a cink, a réz és a szelén szintje következetlenül társult a szabad vagy a teljes szérum pajzsmirigy hormon szintjével [ 31 ], ugyanakkor nyolc vizsgálat meta-analízise szerint a a szelén, a réz és a magnézium szint összefüggésben lehet a pajzsmirigyrák kialakulásával.

Tekintettel a rendelkezésre álló bizonyítékokra, a nyomelemek kiegészítése kizárólag a pajzsmirigy működésének javítása érdekében általában nem támogatott.

Csak a kifejezetten alacsony szérum magnéziumszint esetén javasolt annak pótlása, ugyanis a hypomagneseamia az anti-TG pozitivitás, a Hashimoto thyreoditis és a hypothyreosis fokozott gyakoriságával társul.


(forrás: Depositphotos_8660187_m-2015.jpg)

7. Egyéb táplálkozási szempontok a pajzsmirigy egészségére

Számos egyéb, nem megfelelő minőségű és bizonyos esetekben hiányzó tudományos adatok esetén is elterjedtek különböző táplálkozási tanácsok, amelyekkel javítható a pajzsmirigy működése.

Ilyen pl a kávé, a tea és az alkohol fogyasztása.

 • A kávé csökkenti a szájon át adott levotiroxin felszívódását a hypothyreosis kezelésében részesülő egyénekben.
 • A kávé, a tea és az alkohol nem befolyásolja a pajzsmirigyrák kockázatát.

A holosztikus szemléletet követő orvosok körében a megnövekedett az intesztinális permeabilitás elmélet (bél fokozott áteresztőképessége) elfogadása, ami különböző betegségekhez vezet. Ennek szellemében gyakran javasolnak gluténmentes étrendet, cukormentes diétát és a probiotikumokat pajzsmirigy betegeknél.

 

►Lásd még

A pajzsmirigy betegségei

 

Irodalom

 • Bahn RS, Burch HB, Cooper DS, et al; American Thyroid Association; American Association of Clinical Endocrinologists. Hyperthyroidism and other causes of thyrotoxicosis: management guidelines of the American Thyroid Association and American Association of Clinical Endocrinologists. Endocr Pract. 2011;17:456-520.
 • Bartalena L, Baldeschi L, Boboridis K, et al; European Group on Graves' Orbitopathy (EUGOGO). The 2016 European Thyroid Association/European Group on Graves' Orbitopathy guidelines for the management of Graves' orbitopathy. Eur Thyroid J. 2016;5:9-26.
 • Benvenga S, Bartolone L, Pappalardo MA, et al. Altered intestinal absorption of L-thyroxine caused by coffee. Thyroid. 2008;18:293-301.
 • Blekkenhorst LC és mtsai: Cruciferous and Total Vegetable Intakes Are Inversely Associated With Subclinical Atherosclerosis in Older Adult Women. J Am Heart Assoc. 2018 Apr 4;7(8). pii: e008391. doi: 10.1161/JAHA.117.008391.
 • Bürgi H. Iodine excess. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab. 2010;24:107-115.
 • Caldwell KL, Makhmudov A, Ely E, Jones RL, Wang RY. Iodine status of the U.S. population, National Health and Nutrition Examination Survey, 2005-2006 and 2007-2008. Thyroid. 2011;21:419-427.
 • Chu M, Seltzer TF. Myxedema coma induced by ingestion of raw bok choy. N Engl J Med. 2010;362:1945-1946.
 • Duntas LH. The evolving role of selenium in the treatment of Graves' disease and ophthalmopathy. J Thyroid Res. 2012;2012:736161.
 • Felker P, Bunch R, Leung AM. Concentrations of thiocyanate and goitrin in human plasma, their precursor concentrations in Brassica vegetables, and associated potential risk for hypothyroidism. Nutr Rev. 2016;74:248-258.
 • Haugen BR, Alexander EK, Bible KC, et al. 2015 American Thyroid Association management guidelines for adult patients with thyroid nodules and differentiated thyroid cancer: the American Thyroid Association Guidelines Task Force on Thyroid Nodules and Differentiated Thyroid Cancer. Thyroid. 2016;26:1-133.
 • Hormones (Athens). 2018 Jun 5. doi: 10.1007/s42000-018-0033-5.
 • Hu S, Rayman MP. Multiple nutritional factors and the risk of Hashimoto's thyroiditis. Thyroid. 2017;27:597-610.
 • Institute of Medicine of the National Academies. Dietary Reference Intakes: The Essential Giude to Nutrient Requirements. Washington, DC: The National Academies Press; 2006. Source Accessed August 17, 2018.
 • IQVIA Institute for Human Data Science. Medicines Use and Spending in the U.S. A Review of 2016 and Outlook to 2021. May 4, 2017. Source Accessed August 17, 2018.
 • Jabbar MA, Larrea J, Shaw RA. Abnormal thyroid function tests in infants with congenital hypothyroidism: the influence of soy-based formula. J Am Coll Nutr. 1997;16:280-282.
 • Jain RB. Thyroid function and serum copper, selenium, and zinc in general U.S. population. Biol Trace Elem Res. 2014;159:87-98.
 • Jonklaas J, Bianco AC, Bauer AJ, et al; American Thyroid Association Task Force on Thyroid Hormone Replacement. Guidelines for the treatment of hypothyroidism: prepared by the American Thyroid Association task force on thyroid hormone replacement. Thyroid. 2014;24:1670-1751.
 • Kahaly G.J. és mtsai: Celiac Disease and Glandular Autoimmunity. Nutrients. 2018 Jun 25;10(7). pii: E814. doi: 10.3390/nu10070814.
 • Kim D. The role of vitamin D in thyroid diseases. Int J Mol Sci. 2017;18.
 • Kim SSR, He X, Braverman LE, Narla R, Gupta PK, Leung AM. Letter to the editor. Endocr Pract. 2017;23:885-886.
 • Krysiak R, Szkróbka W, Okopień B. The effect of gluten-free diet on thyroid autoimmunity in drug-naïve women with Hashimoto's thyroiditis: a pilot study. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2018 Jul 30. [Epub ahead of print]
 • Leung AM, Avram AM, Brenner AV, et al. Potential risks of excess iodine ingestion and exposure: statement by the American Thyroid Association Public Health Committee. Thyroid. 2015;25:145-146.
 • Leung AM, Braverman LE. Consequences of excess iodine. Nat Rev Endocrinol. 2014;10:136-142.
 • Leung AM, Lamar A, He X, Braverman LE, Pearce EN. Iodine status and thyroid function of Boston-area vegetarians and vegans. J Clin Endocrinol Metab. 2011;96:E1303-E1307.
 • Leung AM. Levothyroxine dose adjustment resulting in mild variations of serum TSH levels within or near the normal range has no effect on quality of life, mood, and cognition in hypothyroid individuals. Clin Thyroidol. 2018;30:263-265.
 • Liwanpo L, Hershman JM. Conditions and drugs interfering with thyroxine absorption. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab. 2009;23:781-792.
 • Mack WJ, Preston-Martin S, Dal Maso L, et al. A pooled analysis of case-control studies of thyroid cancer: cigarette smoking and consumption of alcohol, coffee, and tea. Cancer Causes Control. 2003;14:773-785.
 • Marcocci C, Kahaly GJ, Krassas GE, et al; European Group on Graves' Orbitopathy. Selenium and the course of mild Graves' orbitopathy. N Engl J Med. 2011;364:1920-1931.
 • Messina M, Redmond G. Effects of soy protein and soybean isoflavones on thyroid function in healthy adults and hypothyroid patients: A review of the relevant literature. Thyroid. 2006;16:249-258.
 • National Institutes of Health. Selenium: fact sheet for health professionals. Source Updated March 2, 2018. Accessed August 20, 2018.
 • O'Kane SM, Mulhern MS, Pourshahidi LK, Strain JJ, Yeates AJ. Micronutrients, iodine status and concentrations of thyroid hormones: A systematic review. Nutr Rev. 2018;76:418-431.
 • Peterson SJ, Cappola AR, Castro MR, et al. An online survey of hypothyroid patients demonstrates prominent dissatisfaction. Thyroid. 2018;28:707-721.
 • Pramyothin P, Leung AM, Pearce EN, et al. Clinical problem-solving. A hidden solution. N Engl J Med. 2011;365:2123.
 • Samuels MH, Kolobova I, Niederhausen M, Janowsky JS, Schuff KG. Effects of altering levothyroxine (L-T4) doses on quality of life, mood, and cognition in L-T4 treated subjects. J Clin Endocrinol Metab. 2018;103:1997-2008.
 • Schomburg L. Selenium, selenoproteins and the thyroid gland: interactions in health and disease. Nat Rev Endocrinol. 2011;8:160-171.
 • Shen F, Cai WS, Li JL, Feng Z, Cao J, Xu B. The association between serum levels of selenium, copper, and magnesium with thyroid cancer: a meta-analysis. Biol Trace Elem Res. 2015;167:225-235.
 • Stevens EW, Leung AM. A patient survey of hypothyroid individuals demonstrates dissatisfaction with treatment and with managing physicians. Clin Thyroidol. 2018;30:175-178.
 • Taylor PN, Albrecht D, Scholz A, et al. Global epidemiology of hyperthyroidism and hypothyroidism. Nat Rev Endocrinol. 2018;14:301-316.
 • Valea A. és mtsa: Selenoproteins in human body: focus on thyroid pathophysiology.
 • Wang K. és mtsai: Severely low serum magnesium is associated with increased risks of positive anti-thyroglobulin antibody and hypothyroidism: A cross-sectional study. Sci Rep. 2018 Jul 2;8(1):9904. doi: 10.1038/s41598-018-28362-5.
 • Wang S. és mtsai: The effect of vitamin D supplementation on thyroid autoantibody levels in the treatment of autoimmune thyroiditis: a systematic review and a meta-analysis. Endocrine. 2018 Mar;59(3):499-505. doi: 10.1007/s12020-018-1532-5. Epub 2018 Jan 31.
 • Winther KH és mtsai: Insufficient documentation for clinical efficacy of selenium supplementation in chronic autoimmune thyroiditis, based on a systematic review and meta-analysis. Endocrine. 2017 Feb;55(2):376-385.
 • Winther KH, Bonnema SJ, Cold F, et al. Does selenium supplementation affect thyroid function? Results from a randomized, controlled, double-blinded trial in a Danish population. Eur J Endocrinol. 2015;172:657-667.

Mint minden weboldal, ez is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár.
Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelm menüpont alatt talál.