Paleo diéta hatása három kutatás tükrében

Paleo diéta hatása három kutatás tükrében

A közelmúltban a paleolit étrend / paleo diéta ismét figyelmet kapott az esetleges egészségügyi előnyei miatt. Jelen ismertető a paleolit étrend hatásait foglalja össze három meta-analízis eredményei alapján. 


A kutatásokban szereplő kifejezések magyarázata

 • AUC: Area under the receiver operating characteristic curve (analysis) A görbe alatti területeket összehasonlító statisztikai módszer
 • CI: (confidence interval) megbízhatósági tartomány, konfidencia intervallum. A becslések bizonytalanságának számszerűsítésekor az az intervallum, amely egy bizonyos (szokásosan 95%-os vagy 99%-os) valószínűséggel magában foglalja a becsült populációs paraméter valódi értékét. Határai kiszámíthatók a becslés hibájából vagy egzakt valószínűségszámítási módszerekkel.
 • meta-analízis: Több hasonló célú vizsgálat eredményeiből készült összesített, átfogó elemzés. Legfőbb előnye, hogy minden elérhető adattal számol, így nagyobb statisztikai erővel bír, mint az egyes vizsgálatok külön-külön, ezért egy-egy metaanalízis megbízhatósága igen jelentős.
 • p: = p-érték Statisztikai próba eredménye Akkor tekinthető a vizsgálat eredménye szignifikánsnak, ha a p értéke kisebb 0,05-nél. A biológiai statisztikában a p-érték az igaz null­hipotézis hibás elvetésének a valószínűségét adja meg. Szignifikancia határ legtöbbször p<0,05
 • SMD: (standardized mean difference) A standardizált átlagkülönbséget összefoglaló statisztikaként használják a meta-analízisben, amikor a vizsgálatok mindegyikét ugyanazzal a kimenettel értékelik, de különböző módon mérik.
 • Szisztematikus irodalmi áttekintés (SR): Rendszerezett irodalmi összefoglaló, mely előre meghatározott, igényes tudományos módszertannal dolgozza fel az összes elérhető szakirodalmat, hogy elkerülje az irodalmi áttekintések leggyakoribb hibáit (pl. a publikációs hibából adódó közlési elfogultságot). A módszeres irodalmazást követően a tudományos közleményeket előre meghatározott feltételek alapján minőségi elemzésnek vetik alá, és a megfelelő vizsgálatok eredményeit kvalitatív vagy kvantitatív (metaanalízis) módszerrel összesítik. Ilyen rendszerezett irodalmi áttekintések találhatók a Cochrane Könyvtárban is.
 • WMD: (weighted mean difference) súlyozott átlag különbsége.

Bevezetés

A paeolitikus étrend (paleo diéta), amelyet vadászgyűjtő vagy kőkori étrendnek is neveznek, egy olyan táplálkozási forma, amelyet a kőkorszakában élő emberek táplálkozását jellemezte körülbelül 2,5 millió és 10 000 évvel ezelőtt. A diétának ez a formája ösztönzi a hús, hal, tojás, zöldség, gyümölcs, gyökér és dió fogyasztását, ugyanakkor számos termesztett termék, például tejtermékek, olajok, gabonafélék és hüvelyesek (valamint a só és a finomított cukrok) kizárt . A hagyományos paleolitikus étrend becslések szerint 35% -át zsírokból, 35% -át szénhidrátokból és 30% -át fehérjékből áll. Ezért a paleolitikus étrend általában az alacsony szénhidráttartalmú étrendre hasonlít. A vadászgyűjtő étrend azonban magasabb mennyiségű élelmi rostot biztosít (napi 45–100 g-ig), mint az alacsony szénhidráttartalmú étrend.

A közelmúltban a paleolitikus étrend figyelmet kapott az esetleges egészségügyi előnyei miatt. A paleolitikus táplálkozás feltételezhetően összekapcsolódik a lipid profil javulásával és a vérnyomás csökkentésével. Ráadásul az ilyen típusú étrend pozitív hatást gyakorol a fogyásra. Ezenkívül gyulladásgátló hatásai vannak és csökkentheti az oxidatív stresszt. Azt is javasolták, hogy a paleolit étrend lehet, hogy jótékony hatással van a szénhidrát-anyagcsere és az inzulin homeosztázis, így relevánsá válik a cukorbetegek esetében. Az étrendnek a glükóz- és inzulinszintre gyakorolt ​​hatását azonban nem egyértelmûnek találják, és ellentmondásos eredményeket jelentenek.

Jelen ismertető három meta-analízis és szisztematikus irodalmi áttekintés eredményeit ismerteti. Ezek a kutatások a legmagabb megbízhatóságúak egy tudományos kérdés tisztázása érdekében.


Kutatás I.

Háttér
Számos, bár nem mindegyik tanulmány, azt sugallta, hogy a "paleolit étrend" javíthatja a glükóz toleranciát, csökkentheti az inzulin szekréciót és növeli az inzulin érzékenységét.

Vizsgálati módszer
A kérdés tisztázása érdekében meta-analízis módszerével vizsgálták a "paleolit étrend" anyagcsere hatásait a glükóz és az inzulin homeosztázisra, a megváltozott glükóz metabolizmusban szenvedő betegeknél más típusú diétákkal összehasonlítva. A kutatás során négy adatbázisban (PubMed, Web of Sciences, Scopus és a Cochrane Library) kerestek olyan tanulmányokat, amelyekben a paleolit étrend hatását vizsgálták ebből a szempontból.
Vizsgálat kimeneti változói a következők voltak: Az éhgyomri glükóz- és inzulinszintek, a glikált hemoglobint (HbA1c), az inzulinrezisztencia homeosztázis modelljének értékelése (HOMA-IR), valamint az orális glükóztolerancia teszt (OGTT) során a glükóz és inzulin görbe alatti területe (AUC 0-120). Összesen négy vizsgálatba bevont 98 beteg adatait dolgozták fel meta-analízissel. A statisztikai feldolgozás során, a paleolit étrendet és más típusú étrendet (a mediterrán étrend, diabéteszes, és a Holland Egészségügy Tanács által javasolt diéta) alkalmazók kerültek vizsgálatba.

Eredmények
A paleolit étrend az éhomi glükózra gyakorolt hatása tekintetében nem különbözött a többi típusú étrendtől (standardizált átlagkülönbség (SMD): -0,343, 95% -os konfidencia intervallum (Cl): -0,867, 0,181,p = 0,200) és az inzulin (SMD: -0,141; 95% CI: -0,599, 0,318; p = 0,548) szintje. Ezenkívül a HOMA-IR (SMD: -0,151; 95% CI: -0,610, 0,309; p = 0,521), HbA1c (SMD: -0,380; 95% CI) között nem volt különbség a paleolit étrend és az egyéb típusú diéták között. : -0,870, 0,110; p = 0,129), AUC 0-120 glükóz (SMD: -0,558; 95% Cl: -1,380, 0,264; p = 0,183) és AUC 0-120 inzulin (SMD: -0,068; 95%) Cl: -0,526, 0,390; p = 0,772).

Következtetés
A paleolit étrend nem különbözött a többi, általában egészségesnek tartott étrendtől a megváltozott glükóz metabolizmusban szenvedő betegek glükóz- és inzulin-homeosztázisra gyakorolt hatása tekintetében.

Forrás: Jamka M. és mtsai: The Effect of the Paleolithic Diet vs. Healthy Diets on Glucose and Insulin Homeostasis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Clin Med. 2020 Jan 21;9(2). pii: E29


KUTATÁS II.

Háttér
A paleolit étrendet a krónikus nem fertőző betegségek (CNCD) megelőzésében és kezelésében vizsgálták. Ennek a tanulmánynak a célja az volt, hogy elemezze a paleolit étrend hatását a CNCD megelőzésére.

Vizsgálati módszer
Csak olyan randomizált, portugál, angol vagy spanyol nyelven megjelent vizsgálatok kerültek be a kutatásba, amelyben a paleolit diétát alkalmazták a CNCD megelőzésére és kezelésére. A keresési időszak 2019 márciusáig tartott a LILACS, a PubMed, a Scielo, a Science Direct, a Medline, a Web of Science és a Scopus adatbázisokban. Az absztrakciókat két kutató értékelte. 1224 cikkből 24-et választottak ki, melyek közül 11-et vontak be a meta-analízisbe. Vizsgálták az étrend hatását a testtömegre, a testtömeg-indexre és a derék kerületére.

Eredmények
A meta-analízis szerint a paleolit étrendet alkalmazók testtömege átlag 3,52 kg-al csökkent (CI 95%: - 5,26; - 1,79; p <0,001; I2 = 24%) a hagyományos ajánlásokon alapuló étrendhez viszonyítva. Az elemzés pozitív összefüggést mutatott a paleolit étrend és a fogyás között. A hatás szignifikáns volt a testtömeg, a testtömeg-index és a derék kerület csökkenése szempontjából.

Következtetés
A paleolit étrend segíthet a súly és a derék kerületének csökkentésében, valamint a krónikus betegségek kezelésében. Az egészség előnyeinek bizonyításához azonban randomizált klinikai vizsgálatokra van szükség, nagyobb populációval és hosszabb időtartammal.

Forrás: de Menezes EVAés mtsai: Influence of Paleolithic diet on anthropometric markers in chronic diseases: systematic review and meta-analysis. Nutr J. 2019 Jul 23;18(1):41.


KUTATÁS III.

Háttér
Ezt a vizsgálatot a paleolit étrend (PD) kardiovaszkuláris betegségek kockázati tényezőire gyakorolt hatásainak értékelésére végezték, ideértve az antropometriai indexeket, a lipidprofilt, a vérnyomást és a gyulladásos markereket. A vizsgálatba csak a randomizált, kontrollált vizsgálatokat (RTC) vonták be.

Vizsgálati módszer
2018. augusztusig átfogó keresést végeztek a PubMed, a Scopus, az ISI Web of Science és a Google Scholar adatbázisokban. Meta-elemzést végeztek az összesített eredményesség méretének becslésére.

Eredmények
A 8 vizsgálat meta-analízise rámutatott, hogy a PD jelentősen csökkentette a testtömeget [súlyozott különbség (WMD) = -2,17 kg; 95% Cl: -3,48, -0,87 kg], derék kerületet (tömegszázalék = -2,90 cm; 95% Cl: -4,51, -1,28 cm), testtömeg-index (kg / m2-ben) (WMD = -1,15; 95% CI: -1,68, -0,62), testzsír százalékot (WMD = -1,38%; 95% CI: -2,08%, -0,67%), szisztolés (WMD = -4,24 mm Hg; 95% CI: -7,11, -1,38 mm Hg) és diasztolés (WMD = -2,95 mm Hg; 95% CI: -4,72, -1,18 mm Hg) vérnyomást és a totál koleszterint (WMD = -0,22 mg / dL; 95% CI: -0,42, -0,03 mg / dL), TG-k (WMD = -0,23 mg / dL; 95% CI: -0,46, -0,01 mg / dL), LDL koleszterint (WMD = -0,13 mg / dL; 95% Cl: -0,25, -0,01 mg / dL) és C-reaktív protein (CRP) szintjét (WMD = -0,41 mg / L; 95% CI: -0,81, -0,008 mg / L). Szignifikánsan megemelkedett a HDL-koleszterin szintje (WMD = 0,05 mg / dL; 95% CI: 0,005, 0,10 mg / dL). Az érzékenységi elemzés azonban kimutatta, hogy a PD általános hatását a lipidprofilra, a vérnyomásra és a keringő CRP-koncentrációkra jelentős mértékben befolyásolja néhány vizsgálat kiejtése, ezért az eredményeket óvatosan kell értelmezni.

Következtetés
Noha a jelen meta-analízis rámutatott, hogy a PD kedvező hatással van a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőire, a bizonyítékok nem meggyőzőek, és még jobban megtervezett vizsgálatokra van szükség.

Forrás: Ghaedi E és mtsai: Effects of a Paleolithic Diet on Cardiovascular Disease Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Nutr. 2019 Jul 1;10(4):634-646. 

A bevezetőben szereplő adatokra vonatkozó irodalom

 • Bligh H.F.J., és mtsai: Plant-rich mixed meals based on Palaeolithic diet principles have a dramatic impact on incretin, peptide YY and satiety response, but show little effect on glucose and insulin homeostasis: An acute-effects randomised study. Br. J. Nutr. 2015;113:574–584.
 • Boers I., és mtsai: Favourable effects of consuming a Palaeolithic-type diet on characteristics of the metabolic syndrome: A randomized controlled pilot-study. Lipids Health Dis. 2014;13:160.
 • Boraxbekk C.J., és mtsai: Diet-induced weight loss alters functional brain responses during an episodic memory task. Obes. Facts. 2015;8:261–272.
 • Chorell E., és mtsai: Plasma metabolomic response to postmenopausal weight loss induced by different diets. Metabolomics. 2016;12:85.
 • Fontes-Villalba M., és mtsai: Palaeolithic diet decreases fasting plasma leptin concentrations more than a diabetes diet in patients with type 2 diabetes: A randomised cross-over trial. Cardiovasc. Diabetol. 2016;15:80.
 • Ford E.S., és mtsa: Metabolic syndrome and incident diabetes: Current state of the evidence. Diabetes Care. 2008;31:1898–1904.
 • Genoni A., és mtsai: Cardiovascular, metabolic effects and dietary composition of ad-libitum Paleolithic vs. Australian Guide to healthy eating diets: A 4-week randomised trial. Nutrients. 2016;8:314.
 • Jönsson T., és mtsai: Beneficial effects of a Paleolithic diet on cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: A randomized cross-over pilot study. Cardiovasc. Diabetol. 2009;8:35.
 • Lindeberg S., és mtsai: Palaeolithic diet improves glucose tolerance more than a Mediterranean-like diet in individuals with ischaemic heart disease. Diabetologia. 2007;50:1795–1807.
 • Manheimer E.W., és mtsai: Paleolithic nutrition for metabolic syndrome: Systematic review and meta-analysis. Am. J. Clin. Nutr. 2015;102:922–932.
 • Masharani U., és mtsai: Metabolic and physiologic effects from consuming a hunter-gatherer (Paleolithic)-type diet in type 2 diabetes. Eur. J. Clin. Nutr. 2015;69:944–948.
 • Otten J., és mtsai: Strong and persistent effect on liver fat with a Paleolithic diet during a two-year intervention. Int. J. Obes. 2016;40:747–753.
 • Stomby A., és mtsai: Diet-induced weight loss has chronic tissue-specific effects on glucocorticoid metabolism in overweight postmenopausal women. Int. J. Obes. 2015;39:814–819.
 • Whalen K.A., és mtsai: Paleolithic and Mediterranean diet pattern scores are inversely associated with biomarkers of inflammation and oxidative balance in adults. J. Nutr. 2016;146:1217–1226.

Mint minden weboldal, ez is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár.
Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelm menüpont alatt talál.