Cardiovascularis kockázatcsökkentés szemaglutiddal

Cardiovascularis kockázatcsökkentés szemaglutiddal

Az elmúlt években az antidiabetikumok szív- és érrendszerre gyakorolt hatása központi kérdéssé vált a diabetológiában. Mindezek miatt ma már szinte „elvárás” a diabetológusok részéről, hogy egy antidiabetikum a vércukorcsökkentésen túl a cardiovascularis kimenetet is képes legyen kedvezően befolyásolni. (forrás: Dr. Lukács Krisztina, webdoki, 2019.07.05.)


Az elmúlt években az antidiabetikumok szív- és érrendszerre gyakorolt hatása központi kérdéssé vált a diabetológiában, hiszen a cukorbetegség független rizikófaktora az atheroscleroticus cardiovascularis betegségek kialakulásának, amelyek továbbra is a vezető halálokot jelentik 2-es típusú diabetesben. Másrészt a cukorbetegség incidenciájának folyamatos növekedése miatt az antidiabetikus kezelés egyre több beteget érint, így a biztonságosság kérdése is alapvető fontosságú. A szemaglutid a GLP-1-mimetikumok legújabban elérhetővé vált képviselője, mely hamarosan tabletta formában is elérhetővé válik.

Ma már szinte „elvárás” a diabetológusok részéről, hogy egy antidiabetikum a vércukorcsökkentésen túl a cardiovascularis kimenetet is képes legyen kedvezően befolyásolni. Szerencsére a bővülő gyógyszerpaletta egyre több olyan gyógyszert kínál választási lehetőségként, amely a glykaemiás hatékonyság mellett a szív- és érrendszeri kockázatot is bizonyítottan csökkenti.

Az Amerikai és az Európai Diabetes Társaság az elmúlt években már a kötelezően előírt cardiovascularis végpontú klinikai vizsgálatoknak a figyelembevételével alakítja ki a 2-es típusú diabetes kezelésére vonatkozó konszenzusnyilatkozatát. A 2018 októberében ismertetett új ajánlásban minden korábbinál hangsúlyosabban jelent meg a beteg szív- és érrendszeri kockázatának mérlegelése, valamint a gyógyszerválasztás során a cardiovascularis előnyt nyújtó készítmények preferálása.

A gyakorlatban ez a metformint követő második szer választásánál jelenik meg: atheroscleroticus eredetű betegségeknél cardiovascularis előnnyel rendelkező GLP-1-receptor-agonista vagy SGLT-2-gátló, szívelégtelenség vagy idült vesebetegség esetén SGLT-2-gátló, intolerancia vagy ellenjavallat esetén GLP-1-receptor-agonista az ajánlott készítmény. A két gyógyszercsoport közötti differenciálás az eltérő hatásmechanizmusnak tudható be: míg a GLP-1-receptor-agonisták esetében direkt antiatherogen hatásról beszélhetünk, addig az SGLT-2-gátlók vonatkozásában a hemodinamikai hatásnak van döntő jelentősége.

Az 1980-as években az inkretinek felfedezését az a felismerés indította el, hogy azonos mennyiségű glükóz per os bevitele jelentősen nagyobb inzulinszekréciót eredményez, mint az intravénás beadás. Kiderült, hogy a bélrendszer nyálkahártyasejtjeiből felszabaduló hormonszerű peptidek, az inkretinek állnak a jelenség háttérben. Később 2-es típusú diabetesben igazolták az egyik inkretin, a GLP-1 (glükagonszerű peptid-1) szekréciójának jelentős csökkenését, ami alapján várható volt, hogy pótlásával az anyagcserehelyzet javítható és ezen az úton hatékony gyógyszercsoport fejleszthető.

Ma már számos GLP-1-receptor-agonista készítmény áll rendelkezésre, amelyeknek sok igen kedvező anyagcserehatása van: glükózfüggő módon fokozzák az inzulinszekréciót és gátolják a postprandialis glükagon felszabadulását, ezáltal úgy csökkentik a vércukorszintet, hogy nem fokozzák a hypoglykaemia-kockázatot, csökkentik a testsúlyt, a sejtproliferáció stimulálásán és az apoptózis gátlásán keresztül javítják a hasnyálmirigy alfa- és béta-sejt-funkcióját.

A szemaglutid a GLP-1-mimetikumok legújabban elérhetővé vált képviselője, amit kiemelkedő vércukorszint- és testsúlycsökkentő hatékonyság, jó biztonságossági profil és a kedvező heti egyszeri adagolás kombinációja tesz egyedülállóvá. A SUSTAIN-6 vizsgálat nemcsak a szemaglutid biztonságosságát (noninferioritását a placebóhoz képest), hanem a nagy kockázatú, de szekunder prevencióban nagy arányban részesülő (vérnyomás- és lipidcsökkentőt, illetve antithromboticus készítményt szedő) 2-es típusú diabeteses betegek esetén a cardiovascularis kockázatot csökkentő hatását is egyértelműen igazolta.

A GLP-1-receptor-agonisták sokat teljesítenek az „ideális antidiabetikummal” kapcsolatos elvárások közül, talán egyetlen hátrányuk, hogy jelenleg csak parenteralisan adható gyógyszerek. A heti egyszeri adagolású készítmények azonban jelentősen növelik a betegek adherenciáját.

Jó hír, hogy a szemaglutid esetén az orális változat törzskönyvezése is folyamatban van!

Irodalom

  • Novo Nordisk - Oral semaglutide demonstrates greater reductions in HbA1c and body weight and comparable number of adverse events vs dulaglutide in Japanese people with type 2 diabetes [news release]. Bagsvaerd, Denmark; September 20, 2018: Novo Nordisk. Accessed September 20, 2018.
  • Grande S. Novo Nordisk Announces Phase 3a Trial Results for Oral Semaglutide. American Journal of Managed Care. AJMC.com. Published February 26, 2018. Accessed September 20, 2018.

Mint minden weboldal, ez is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár.
Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelm menüpont alatt talál.