Hüvelyi "fiatalítás"

Hüvelyi
Egy friss felmérés eredményei szerint bár számos hüvelyi (vaginális) eljárásra alkalmazzák a „fiatalítás” kifejezést, ám még az egészségügyi szolgáltatók körében sem létezik standard definíció vagy finanszírozási kód arról, hogy mindez pontosan mit is takar. (Forrás: webdoki: 2019.05.28.)

Az ellátórendszer oldaláról jellemzően marketingstratégiaként tekintenek a vaginális "fiatalitás" (vaginalis rejuvenatio) kifejezésre és számos különféle energiaforrást – köztük lézertechnológiát – alkalmazó eljárás gyűjtőfogalmaként használják – nyilatkozta dr. Paige Kuhlmann, a Cedars-Sinai Medical Center munkatársa.

Ugyanígy hívják azonban esetenként az olyan kismedencei rekonstrukciós eljárásokat is, mint amilyen a perineoplasztika, perineorrhaphia, a prolapsuskorrekció, valamint a labiaplasztika – tette hozzá dr. Kuhlmann, aki az Amerikai Urológusok Szövetségének éves gyűlésén ismertette felmérésük eredményét.

A kérdőívben 40 válaszadót – köztük 18 laikust és 22 urológus, belgyógyász, nőgyógyász, plasztikai sebész szakorvost, illetve ápolót – kérdeztek arról, hogy hallottak-e már a vaginális rejuvenatióról és ha igen, mit tudnak róla: mi is ez, hogyan végzik, miként segíthet.

Eredményeik szerint 82,5 százalék hallotta már a kifejezést; 77,5 százaléka vélte úgy, hogy sebészi, míg 22,5 százalék szerint nem sebészi procedúrával jár.

Kuhlmann elmondta, hogy a laikus válaszadók inkább az eredmények, semmint az eljárás szempontjából gondolkodtak a vaginális fiatalításról. Úgy vélték, hogy a legfontosabb ok, amiért valaki keresztül megy a procedúrán, az a hüvely szűkítése és a szexuális élet javítása.A kutató magyarázata szerint a designer vagina közösségi médiában történő szerepeltetése és a hirdetésekben hallható „az idő kerekének visszaforgatása” kifejezés arra sarkallja a betegeket, hogy a jobb szex vagy a vaginális terület esztétikai korrekciója érdekében folyamodjanak a rejuvenatióhoz. Javaslata szerint szerencsés, ha az orvosok tartózkodnak attól, hogy a beavatkozást fiatalításnak nevezzék; ehelyett jobb arra koncentrálniuk, hogy a páciens milyen tüneteket kíván enyhíteni az eljárással. „Nagy különbségek vannak abban, hogy ki mire gondol a vaginalis rejuvenatio kifejezés hallatán. Az ellátók így nehezen tudják kezelni a betegek elvárásait” – tette hozzá.

A kérdőív válaszadói között toronymagasan a legtöbben a lézeres eljárást említették.

Dr. Ajay Singla, a Massachusetts General Hospital urológusa elmondta, hogy a lézeres eljárást végző szakemberek készpénzes rendszerben dolgoznak, mivel a lézer használatát nem hagyta jóvá az FDA. Szerinte mind a hivatal, mind a szakorvosok humbugnak tartják a módszert, mivel az eljárásnak nincsen tudományos alapja.

Tavaly az FDA (Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal, USA) még egy figyelmeztetést is kiadott a betegek felé, aminek egy része így szólt: „Ezidáig még nem engedélyeztünk vagy hagytunk jóvá egyetlen olyan energiaalapú eszközt sem, amellyel ezeket a tüneteket vagy betegségeket, illetve bármilyen, menopauzához, vizeletinkontinenciához vagy szexuális funkcióhoz kapcsolódó tünetet lehetne kezelni. Ezen tünetek vagy betegségek energiaalapú eszközök hüvelyi alkalmazásával történő kezelése olyan súlyos mellékhatásokkal járhat, mint a vaginális égési sérülések, hegesedés, fájdalmas közösülés, valamint visszatérő/krónikus fájdalom.”

Dr. Singla elmondta: néha felajánlja a tónusát vesztett hüvely sebészi szűkítését, amikor valamilyen más beavatkozást is végez - például a vizeletinkontinencia (vizelési stresszinkontinencia) sling műtétjét. Ha azonban egy beteg kifejezetten vaginalis rejuvenatio céljából érkezik, elmagyarázza, hogy nem használ lézertechnológiát.

A perineoplasztika és a perineorrhaphia bizonyos esetekben orvosi indikáció lehet – ilyen állapot a kismedencei szervprolapsus – és ez a hüvely szűkülésével jár. A fenti eljárások azonban igen régóta alkalmazott és jól megalapozott sebészi beavatkozások – tette hozzá dr. Singla.

Annak ellenére, hogy az FDA külön figyelmeztetést adott ki a lézerek használatával kapcsolatban, dr. Jolyn Hill nőgyógyász-urológus elmondása szerint továbbra is utalnak be hozzá kollégák betegeket az eljárásra. Hozzátette, hogy azok az orvosok pedig, akik rendelkeznek a lézeres készülékkel, reklámozzák is a fiatalító szolgáltatásaikat.

A Utah államban praktizáló szakember szerint a vaginalis rejuvenatio kifejezést ott nem használják széles körben – azonban mikor a betegek „a lézert kérik” a szexuális élet javítása vagy a nemi szervek szépítése céljából, elmagyarázza nekik, hogy ő nem használ ilyet.

A hüvely fiatalításának médiában és reklámokban elfoglalt előkelő helye jó alkalmat adhat az orvosoknak a betegedukációra azzal kapcsolatban, hogy mi az, ami orvosilag indikált és mi az, ami pusztán kozmetikai. Arra is lehetőség nyílhat, hogy elbeszélgessünk a pácienssel arról, miért gondolja úgy, változtatni kell a hüvelyén.

A lézeres beavatkozások vállalásán gondolkodó orvosoknak pedig tanácsos átnézniük a téma szakirodalmát és beleásniuk magukat abba is, hogy mi az, ami etikai szempontból jó a betegnek – javasolja dr. Hill. Szerinte ugyanis, ha valakinek a rendelőjében megtalálható a lézeres készülék, egyszerűen nem állíthatja azt, hogy a betegnek etikai szempontból ajánlja azt – hiszen a szakember maga keres az egészen; a készülék törlesztőrészleteit is vissza kell fizetnie sok esetben.

Hozzátette: ha valaki mégis a lézeres eljárások végzésére adná a fejét, fontos, hogy tájékoztassa a hozzá fordulókat arról, hogy a beavatkozást az FDA nem hagyta jóvá, semmilyen releváns bizonyíték nem szól a hatásosságáról, valamint, hogy a beavatkozást teljes egészében a páciens fizeti, a saját zsebéből. Ezt követően a beteg dönthessen arról, hogy akarja-e továbbra is az eljárást.

 

Irodalom

Mint minden weboldal, ez is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár.
Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelm menüpont alatt talál.