Meghalt az ibuprofen feltalálója

Meghalt az ibuprofen feltalálója

95 éves korában 2019. január 30-án meghalt Dr Stewart Adams, aki John Nicholson és Colin Burrows kollégáival feltalálták a ma világszerte alkalmazott fájdalomcsillapítót, az ibuprofent, írja a BBC. (forrás: Index, 2019.01.31. )


A Northamptonshire-ben született Adams egy farmon nőtt fel, 15 évesen elhagyta az iskolát, majd gyógyszerésznek tanult a Boots Pure Drug vállalatnál, később pedig a cég finanszírozta a további, egyetemi tanulmányait. A cégnél aztán olyan ízületi gyulladások kezelésére alkalmas gyógyszer kikísérletezésén kezdett dolgozni, amelynek kevesebb mellékhatása van az akkor - '50-es évek - használt gyógyszereknek ilyen fájdalmakra nagy dózisban használt aszpirinnek.

10 éven keresztül kísérleteztek, majd 1961-ben beadták a ma ismert ibuprofenre a szabadalmi kérvényt. Adams több interjúban is elmondta, hogy mielőtt piacra került volna a gyógyszert egy konferencia előtt - miután túl voltak az eredményeik megünneplésén - magán próbálta ki, hogy másnaposságát kezelje, és előadást tudjon tartani.

Az ibuprofen a nem-szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozó hatóanyag, kiválóan alkalmas különböző, főleg gyulladásos eredetű fájdalmak csökkentésére és lázcsillapításra.Tanulmányok szerint, a többi nem-szteroid gyulladáscsökkentővel azonos mértékben csökkenti a menzesz alatt fájdalmat (dysmenorrhoea).

2007-ben a Telegraph-nak úgy nyilatkozott, hogy vicces, hogy sok éven át többször is kérdezték tőle, hogy tudta-e, hogy mennyire jól működik másnaposság esetén, és hát nem tudott mást mondani, mint hogy igen, ha valamit, hát ezt tudja.

Mint minden weboldal, ez is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár.
Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelm menüpont alatt talál.