Nők esetén a mediterrán étrend nagyobb mértékben csökkenti a stroke kockázatát

Nők esetén a mediterrán étrend nagyobb mértékben csökkenti a stroke kockázatát

Egy nagy, Egyesült Királyságban végzett vizsgálat eredményeiből az derült ki, hogy a mediterrán diétához való jobb adherencia alacsonyabb stroke kockázattal járt együtt, amely nők esetében még kifejezettebb. (forrás: Dr. Matzkó Angela, webdoki, 2018. 09.30.)


Egy nagy, Egyesült Királyságban végzett vizsgálat eredményeiből az derült ki, hogy a mediterrán diétához való jobb adherencia alacsonyabb stroke kockázattal járt együtt, amely nők esetében még kifejezettebb.

„Az adatok alapján a mediterrán diéta különösen protektív lehet 40 évesnél idősebb nők esetében, függetlenül a menopausalis státusztól, vagy a hormonpótló terápiától” – mondta Dr. Ailsa A. Welch (University of East Anglia, Norwich, UK), a tanulmány első szerzője. „Egyelőre tisztázatlan, hogy mi az oka az eltérésnek nők és férfiak esetén, de lehetséges, hogy az étrend alkotórészei felelősek érte.

Dr. Welch hozzátette, hogy jelen vizsgálat megerősítette a korábbiak eredményeit, miszerint a mediterrán étrend csökkenti a strokekockázatot. „Számos erőssége volt vizsgálatunknak: prospetkív felépítésű volt, a résztvevők igen pontosan vezették az étrendjüket, valamint hosszú, 17 éves követési idővel futott.” – tette hozzá. Emellett, alacsony és magas cardiovascularis (CV) kockázatú egyének is bevonásra kerültek.

A kutatók hozzátették, hogy a tradicionális mediterrán étrend részei az oliva olaj, halak, gyümölcsök, zöldségek, magvak, hüvelyesek, valamint a hús-, tejtermék- és alkoholfogyasztás mérséklése.

Jelen elemzésben az EPIC-Norfolk vizsgálatból, 23 232, negyven és hetven év közötti egyéntől származó adatokat elemezték. A résztvevők hétnapos táplálkozási naplót vezettek, amelybe minden elfogyasztott élelmiszert, folyadékot beírtak. A kohorszot 17 éven keresztül követték. Többváltozós Cox-regresszióval határozták meg a stroke kockázatot.

A követési idő alatt 2009 első stroke jelentkezett. A mediterrán étrendhez történő jobb adherencia szignifikánsan csökkentette a stroke rizikóját. A populáció leginkább adherens negyede 17%-kal alacsonyabb stroke kockázattal rendelkezett, mint a legkevésbé adherens negyedbe tartozók (HR 0,83; 95% CI 0,74-0,94, p<0,01).

Nők esetében jelentősebb volt az adherens és kevésbé adherens negyed közötti eltérés, 22% (HR 0,78; 95% CI 0,65-0,93; p<0,01). A férfiaknál mért kockázatkülönbség 6% volt, amely nem érte el a szignifikancia szintjét (HR 0,94; 95% CI 0,79-1,12; p<0,55).

Szignifikáns kockázatcsökkenés jelentkezett a nagy CV kockázatú jó adherenciával rendelkező csoportban a legkevésbé adherens negyeddel összehasonlítva (HR 0,87; 95% CI 0,76-0,99; p<0,04). Az alacsony CV rizikójú csoportban az eltérés nem érte el a szignifikancia szintjét (HR 0,77; 95% CI 0,58-1,02; p<0,09).

Magyarázat:

  • CI: (confidence interval) megbízhatósági tartomány, konfidencia intervallum:
  • A becslések bizonytalanságának számszerűsítésekor az az intervallum, amely egy bizonyos (szokásosan 95%-os vagy 99%-os) valószínűséggel magában foglalja a becsült populációs paraméter valódi értékét. Határai kiszámíthatók a becslés hibájából vagy egzakt valószínűségszámítási módszerekkel.
  • HR: (hazard ratio): Túlélési arány
  • p: p-érték Statisztikai próba eredménye. Akkor tekinthető a vizsgálat eredménye szignifikánsnak, ha a p értéke kisebb 0,05-nél.

Irodalom

Mint minden weboldal, ez is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár.
Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelm menüpont alatt talál.