Vegetáriánus diéta és a 2-es típusú cukorbetegség

Vegetáriánus diéta és a 2-es típusú cukorbetegség

A vegetáriánus diéta nem egységes, hanem több altípust foglal magába, mint a semivegetáriánus, pescovegetáriánus, lactovegetáriánus, vegán, nyerskoszt-vegán. (forrás Webdoki, 2018.11.28. Dr. Nagy L.B.)

A semivegetáriánusba belefér a hús, főleg hal és baromfi. A pescovegeráriánusba a növényi és állati eredetűek mellett némi hal. A lactovegetáriánusba tej és tejtermékek. Az ovovegetáriánusba tojás, a lacto-ovo vegetáriánusba mindkettő. A vegán húsfélét és állati eredetű ételt kizár. Az egyes kategóriákon belül még további változatok is vannak. A vegetáriánus diéták számos módosítható cardiovascularis rizikótényezőt befolyásolnak kedvezően, sőt, kimutatták, hogy szívbetegeken képesek a coronariastenosis remisszióját kiváltani.

Vegetáriánus diéta és a 2-es típusú diabetes incidenciája: erre vonatkozóan csak néhány nagyobb vizsgálat történt, különböző nemű, etnikumú és földrajzi lokalizációjú populációkon. Indiában, Tajvanon, Észak-Amerikában hasonlították össze a vegán és a szokásos étrendet. Az Adventist Health Studyban a vegán étrend mellett a hagyományoshoz képest a diabetes rizikóhányadosa 0,381, a semivegetáriánus mellett 0,486, a lacto-ovo vegetáriánus mellett 0,618. Ez érvényes volt mind a fekete, mind a nem fekete rasszra.

Vegetáriánus diéta a 2-es típusú cukorbetegek körében: Hat vizsgálatot feldolgozó metaanalízis szerint a vegetáriánus diéta hatásos a glykaemiás kontroll szempontjából. Összesen 255 beteg eredményeit feldolgozva a vegán és lacto-ovo vegetáriánus diéta vonatkozásában átlag 23 hetes megfigyeléssel szignifikánsan alacsonyabb HbA1c-t eredményezett, mint a kontroll. 46 koreai betegen a barnarizs-alapú étrend a 47 kontrollhoz viszonyítva ugyancsak kedvezőbb volt, 12 hetes megfigyelés mellett. 99 betegen a vegán diéta hasonlóan. A csoportok azonban a vegán mellett kalóriamegszorítást is alkalmaztak. 22 hét után a vegán diéta a magas szénhidráttartalom ellenére 8,0-ról 7,1-re csökkenő HbA1c-t ért el, míg a kontroll 7,9-ről 7,4-re csökkent.

A vegetáriánus diéta és a diabetes társbetegségei: a vegán diéta és a B12-szupplementáció csökkentette a cukorbetegek neuropathiás fájdalmát, szemben a kontrollcsoporttal, amely szintén B12-szupplementációt kapott. Diabeteses neuropathiában és veseelégtelenségben szenvedő betegeknél a szigorú vegán diéta + fehérjekiegészítés mellett a veseelégtelenség progressziója leállt. 25 vegán buddhista szerzetes és 25 nem vegán Thaiföldön összehasonlítása során a vegán étrend mellett javult a vesefunkció. A vegán diéta csökkentette a hagyományos cardiovascularis rizikótényezőket.

A vegetáriánus diéta melletti kisebb diabetesrizikót részben a testsúlyra gyakorolt kedvező hatás, kisebb testtömegindex magyarázza, emellett szerepel benne az étrend magasabb rosttartalma és magasabb növényifehérje-tartalma is. Emellett pedig a húsfehérjék hiánya és a telített zsírok mérsékeltebb bevitele.

A vegetáriánus diéta vércukorszintre gyakorolt hatására vonatkozó vizsgálatokban nemcsak a glykaemiás kontroll javult, hanem a másodlagos végpontok is, mint a testsúlycsökkenés, a szérumlipid-profil, a szisztolés és diasztolés vérnyomás, sőt, a javuló glykaemiás kontroll a betegek egy részénél lehetővé tette az antidiabetikumok vagy az inzulin adagjának csökkentését. Pl. Barnard közleményében ezt a vegetáriánus diéta mellett a betegek 43%-ánál lehetett elérni, szemben a szénhidrátra vonatkozó diéta 26%-os eredményével.

A vegetáriánus diéta mellett azonban jelentős mértékben fordul elő B12-vitamin-hiány. A metforminkezelés még emeli is a B12-vitamin-hiány veszélyét. Ugyancsak kisebb a vasbevitel és lehetséges vashiány. Kisebb az omega-3 zsírsav-bevitel és néhány vizsgálat D-vitamin-hiányt tapasztalt.

Mindennek ellenére a vizsgálatok alapján a vegetáriánus diéta általánosságban használható a 2-es típusú diabetes megelőzésére és diabetesben a glykaemia javítására. A megjelent vizsgálatokon kívül nagyszámú anekdotikus közlést is publikáltak, némelyben – főleg vegán étrend mellett – az inzulinterápiát abba lehetett hagyni. Mindezek alapján az American Diabetes Asssociation a vegetáriánus diétát mint opciót ajánlja. Meg kell még jegyezni, hogy a betegek sokszor a vegetáriánus diétát jobban tűrik, és emiatt jobb az adherencia, mint a szénhidrát-megszorításnál. Továbbá meg kell jegyezni, hogy az idézett vizsgálatokban a betegek nem speciális készételt fogyasztottak, hanem a szokásos napi körülmények közöttit.

 

Irodalom

Pawlak, R.: Vegetarian Diets in the Prevention and Management of Diabetes and Its Complications. Diabetes Spectrum 2017;30:82-8

Mint minden weboldal, ez is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár.
Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelm menüpont alatt talál.